dzisiaj jest: 25 kwietnia 2025 r.   ::    imieniny: Marek, Jarosław, Wasyl

ikona facebookikona youtubeikona tłumacz języka migowegoikona login

  • Wyjątkowy koncert wyjątkowych ludzi

    Wyjątkowy koncert wyjątkowych ludzi

  • Mammografia dla kobiet

    Mammografia dla kobiet

  • IV Małopolski Dzień dla Klimatu

    IV Małopolski Dzień dla Klimatu

  • Plenerowa wystawa „Katyń - Smoleńsk 2010” już dostępna dla mieszkańców

    Plenerowa wystawa „Katyń - Smoleńsk 2010” już dostępna dla mieszkańców

  • Starosta nagrodził młode mistrzynie z Tuchowa

    Starosta nagrodził młode mistrzynie z Tuchowa



Wyjątkowy koncert wyjątkowych ludzi

Wyjątkowy koncert wyjątkowych ludzi Na scenie Gminngo Centrum Kultury w Żabnie odbył się niecodzienny koncert zespołu " UNIKALNI" ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego (SOSW) w Wierzchosławicach-Dwudniakach, który jest w trakcie promowania swojej pierwszej płyty pt. "Spotkanie". W wydarzeniu, zorganizowanym przez GCK w Żabnie, uczestniczyli starosta tarnowski Jacek Hudyma i wicestarosta Roman Łucarz. Czytaj więcej...


Mammografia dla kobiet

Mammografia dla kobiet Narodowy Fundusz Zdrowia zaprasza mieszkanki powiatu tarnowskiego na mammografię. W programie profilaktyki raka piersi bezpłatnie, raz na dwa lata, mogą zbadać się panie w wieku 45-74 lata. Badania są wykonywane w pracowniach stacjonarnych i w mammobusach. Mammobus zaparkuje w Tarnowie, Żabnie, Lisiej górze, Pleśni, i Zakliczynie. Czytaj więcej...


IV Małopolski Dzień dla Klimatu

IV Małopolski Dzień dla Klimatu Tradycją już powoli staje się, że w kwietniu, wraz z nadejściem wiosny, organizowane są Małopolskie Dni dla Klimatu. W każdym powiecie organizowane są wydarzenia, podczas których sadzimy drzewa i zachęcamy do tego mieszkańców. Nie inaczej będzie w tym roku! Powiat Tarnowski we współpracy z Gminą Gromnik oraz Nadleśnictwem Gromnik zaprasza na IV Małopolski Dzień dla Klimatu! Czytaj więcej...


Plenerowa wystawa „Katyń - Smoleńsk 2010” już dostępna dla mieszkańców

Plenerowa wystawa „Katyń - Smoleńsk 2010” już dostępna dla mieszkańców Piętnaście lat temu w katastrofie smoleńskiej zginęło 96 najważniejszych osób w państwie, w tym Prezydent RP Lech Kaczyński z małżonką, ostatni Prezydent RP na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski oraz dowódcy wszystkich rodzajów sił zbrojnych. Na pokładzie znajdowała się także liczna reprezentacja Sejmu, Senatu oraz urzędnicy Kancelarii Prezydenta. Czytaj więcej...


Starosta nagrodził młode mistrzynie z Tuchowa

Starosta nagrodził młode mistrzynie z Tuchowa Podczas spotkania władz Powiatu Tarnowskiego z utalentowanymi judoczkami - Nataszą i Niną Potok, oraz ich trenerem - Markiem Srebro, starosta tarnowski Jacek Hudyma wręczył nagrody finansowe za wybitne sukcesy sportowe, w tym zdobycie złotego i srebrnego medalu w Mistrzostwach Polski Juniorek i Juniorów w Judo we Włoszakowicach. Sukcesów gratulowali im także, wicestarosta Roman Łucarz, członkowie zarządu: Tomasz Stelmach i Mateusz Janiczek oraz radni powiatowi - Bogdan Płachno i Tomasz Schabowski, którzy byli również wnioskodawcami przyznania nagrody. Czytaj więcej...
Previous
Next

baner top pomoc osobom niepelnosprawnym

baner top geodezja

baner top internetowa rezerwacja wizyt wtk

Monitoring Powodziowy Powiatu Tarnowskiego

Transmisja Obrad

Przepisy 2013

Kategoria produkt żywnościowy - danie regionalne:

  • "Kluski Kudłate"

Składniki:
- 2 kg surowych ziemniaków
- 5-6 szt. ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Surowe ziemniaki zetrzeć na miazgę. Odcisnąć je przez ściereczkę, następnie dodać do nich starte na tarce, ugotowane ziemniaki. Zlać powoli odciśnięty sok a osad (skrobia), który został na dnie naczynia i dodać do ziemniaków. Dorzucić do nich następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać i formować małe kulki .Gotować je potem około 15-20 minut we wrzącej wodzie. Podawać okraszone słoniną lub z gulaszem.

  • "Suśbak" - kasza z grochem

Składniki:
- 2 szklanki kaszy wiejskiej (jęczmiennej)
- 6-7 szklanek wody
- 30 dkg chudego boczku lub chudego podgardla
- 1 udko kurczaka
- 1 szklanka kolorowej fasoli (krasny groch)
- 1 płaska łyżka suszonych warzyw (marchew, seler, pietruszka lub 2 łyżki surowych warzyw)
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- sól, pieprz, czosnek lub 1 łyżeczka soli czosnkowej

Sposób przygotowania:
Fasolkę namoczyć w przegotowanej wodzie, zimnej wodzie na około 2-3 godziny, przed gotowaniem. Ugotować do miękkości, posolić pod koniec gotowania, wystudzić i odcedzić. Boczek obrać ze skóry i pokroić na drobną kostkę. Do drugiego garnka wlać wodę, włożyć skórkę z boczku i udko z kurczaka, dodać jarzynki, kostkę rosołową i gotować ok.15 minut. Wyjąc udko, a do wywaru wsypać wypłukaną i namoczoną ( ok.15 minut ) wcześniej kaszę.
Gotować około 10 minut często mieszając .Pokroić udko w kosteczkę i wrzucić do gotującej się kaszy razem z boczkiem, pogotować chwile aż zacznie gęstnieć .Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem do smaku. Gotować do miękkości kaszy. Gdy kasza jest miękka, wsypujemy do niej fasolkę, mieszamy by równomiernie ja rozprowadzić w daniu i podajemy.

  • "Strząska Siedliszowska"

Składniki:
- kiełbasa wiejska „swojska” i boczek wędzony – dobrze uwędzone (najlepiej domowego wyrobu)
- jajka (od szczęśliwych, swobodnie biegających siedliszowskich kur)
- chrzan – tarty korzeń z siedliszowskich pól
- ocet
- woda
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:
1 kg wędzonego boczku ugotować w wodzie bez przypraw przez 35-40 min, gdy przestygnie – pokroić w kostkę (0,6 cm). Pokroić w kostkę 1 kg kiełbasy swojskiej. Ugotować na twardo 30 jaj kurzych i pokroić w kostkę, wymieszać. Dodać 2-3 łyżki startego na drobnej tarce chrzanu, wymieszać z zalewą 1 szkl. wody i ½ szkl. octu. Doprawić solą i pieprzem.

Kategoria produkt żywnościowy - produkt regionalny:

  • "Ciasto Fasolowe"

Składniki:
- mąka pszenna
- cynamon
- kakao
- fasola "Piękny Jaś"
- olej słonecznikowy
- jajka

Sposób przygotowania:
Fasolę "Piękny Jaś" ugotować na miękko (wcześniej namoczyć).Wystudzić. Fasole utrzeć ( lub zmielić) Jaja ubić na pianę i dodać do niej pozostałe składniki. Utrzeć ciasto i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

  • "Gomółka Kowalowska"

Składniki:
- ser wiejski biały
- masło
- śmietana
- jajko
- mięta, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ser wiejski biały z krowiego mleka, dobrze dociśnięty skruszyć i dodać do niego pozostałe składniki. Dobrze wyrobić. Formować kulki wielkości małego jajka, suszyć w piecu ( po upieczeniu chleba lub w mocno nagrzanym, uchylonym piekarniku. Można dosuszać na słońcu.

Kategoria żywnościowy - napój regionalny:

  • "Syrop z kwiatów czarnego bzu"

Składniki:
- 30 baldachimów kwiatu czarnego bzu
- 1 kg cukru
- 1,5 l wody
- sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania:
Kwiaty dzikiego bzu zerwać w słoneczny dzień, wodę zagotować z cukrem, zalać nim kwiaty, następnie dodać sok z cytryn. Odstawić na 24 godziny. Można kilka razy go przemieszać. Odcedzić przez gazę. Wlewać podgrzany syrop do wygotowanych słoiczków. Można pasteryzować.

  • "Czarna kawa zbożowa" (może być z mlekiem)

Składniki:
- 4-5 dkg kawy zbożowej, może być : Turek, Dobczynka, Inka, Anatol, Cykoria lub jak dawniej
- 4-5 łyżek prażonego zmielonego jęczmienia i odrobina wysuszonych buraków cukrowych
- 1 l wody
- 6-8 dkg cukru lub miodu
- gdy robimy z mlekiem to (½ l wody + ½ l mleka)

Sposób przygotowania:
Wodę zagotować, kawę zaparzyć – przecedzić, uzupełnić wodą lub mlekiem, dosłodzić miodem lub cukrem.

Tłumacz Google

baner bottom 01 bip

baner bottom 01 infocar

centrum paderewskiego kasna dolna

toikiwop

strefa przedsiebiorcy

dwdjt