dzisiaj jest: 27 kwietnia 2025 r.   ::    imieniny: Felicja, Teofil, Zyta

ikona facebookikona youtubeikona tłumacz języka migowegoikona login

Zawilec Gajowy, Kokorycz
Dwór I.J. Paderewskiego w Kąśnej Dolnej
Panorama Tuchowa z widokiem na Bazylikę Mniejszą pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny
Pałac Janowice w Janowicach k. Zakliczyna
Zawilec Gajowy, KokoryczPark Krajobrazowy Pasma Brzanki

baner top pomoc osobom niepelnosprawnym

baner top geodezja

baner top internetowa rezerwacja wizyt wtk

Monitoring Powodziowy Powiatu Tarnowskiego

Zwycięzca konkursu na najlepszego piekarza w Polsce gościł w starostwie

1 8Starosta tarnowski Roman Łucarz docenił i nagrodził Krzysztofa Ryndaka z powiatu tarnowskiego, który niedawno zdobył tytuł najlepszego piekarza w Polsce w ogólnopolskim konkursie „Master Baker 2021”.


Krzysztof Ryndak
wziął udział w konkursie dla piekarzy w kategorii „Kół Gospodyń Wiejskich”. Reprezentując Stowarzyszenie Rozwoju Siedliszowic „u Tatara”, przed kamerami własnoręcznie upiekł i zaprezentował siedliszowski chleb i kołacz z serem. Zwycięstwo zapewnił sobie tradycyjnym smakiem i aromatem chleba, przywodzącym na myśl czasy dzieciństwa, oraz ręcznym sposobem wykonania, bez użycia maszyn, a także zachowaniem tradycji przepisów.

Do KGW Siedliszowice Krzysztof Ryndak należy już od kilkunastu lat.  Jako członek SRS „U Tatara” działa w grupie regionalnej, prezentującej widowiska, które ukazują życie i zwyczaje panujące w jego rodzinnej wsi przed laty. Sam również zajmuje się scenariuszem do wystawianych spektakli. Jak sam mówi, „ma „kogutka”, czyli bzika na punkcie regionalizmu”. – Jeżdżę po województwie, aby z bliska przyglądać się występom regionalnych zespołów. Jest w tym coś magicznego, co powinniśmy pielęgnować – tłumaczy mieszkaniec Siedliszowic. 
Pan Ryndak ma na swoim koncie wiele sukcesów, związanych ze śpiewem i mówieniem gwarą. Jest zdobywcą I miejsca jako gawędziarz ludowy w 38. Przeglądzie “Krakowski Wianek” w Szczurowej, oraz I miejsca na Ogólnopolskim Festiwalu Folkloru Polskiego Sabałowe Bajania w Bukowinie Tatrzańskiej. Zwyciężył również w Konkursie na Gadkę, zorganizowanym w 2021 r., pt. “Gadajcie, coście we wsi jadali!” w kategorii „Dorośli”, organizowanym przez Wydział Polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego.

1 3

Starosta Roman Łucarz w dowód uznania i podziękowania za pielęgnowanie regionalnych tradycji i dziedzictwa przekazywanego przez starsze pokolenia, oraz promowanie powiatu i ziemi tarnowskiej wręczył Krzysztofowi Ryndakowi dyplom gratulacyjny, oraz nagrodę pieniężną w wysokości 2 tysięcy złotych. - Serdecznie gratuluję sukcesów i dziękuję za Pańską działalność dla regionu. Życzę dalszego rozwoju na niwie kulturalnej, jak i rozwijania pasji do kuchni regionalnej, tak aby przyszłe pokolenia mieszkańców powiatu mogły korzystać z pięknego dziedzictwa przekazanego im przez przodków.
Podczas spotkania nie zabrakło również słynnego siedliszowskiego chleba, którym Krzysztof Ryndak obdarował starostę.

1 7
 

 1 9

Tłumacz Google

baner bottom 01 bip

baner bottom 01 infocar

centrum paderewskiego kasna dolna

toikiwop

strefa przedsiebiorcy

dwdjt