W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. prof. Czesława Majorka w Ryglicach gościli partnerzy z projektu „Cook healthy- eat healthy- live healthy”, realizowanego w ramach programu Erasmus+. Uczniowie z Ryglic spędzili wspaniały tydzień ze swoimi rówieśnikami z Włoch, Portugalii, Rumunii i Turcji.
Program wizyty obejmował warsztaty na temat zdrowych i niezdrowych produktów spożywczych, analizę ankiety na temat nawyków żywieniowych nastolatków, warsztaty pt. „Odżywcze i kulturowe wartości jaj”, warsztaty sportowe na basenach termalnych w Chochołowie, a także zajęcia warsztatowe z psychologami, dotyczące diety wspomagającej pracę mózgu, prezentację esejów przygotowanych przez wszystkich partnerów oraz pracę nad materiałami do produktu finalnego - broszury zawierającej informacje na temat tego, co należy, a czego nie należy robić, aby prowadzić zdrowy styl życia na co dzień.
Uczniowie odwiedzili spichlerz w Ryglicach, zwiedzili muzeum w tarnowskim ratuszu, katedrę oraz Mauzoleum gen. Józefa Bema w Parku Strzeleckim w Tarnowie. Spędzili również dwa dni w Wadowicach, Krakowie i Zakopanem. Wizyta w Domu Rodzinnym Jana Pawła II miała szczególne znaczenie dla Włochów i grupy z Fatimy. W Zakopanem główną atrakcją był wyjazd na Kasprowy Wierch.
Goście poznali bardzo zróżnicowaną kuchnię polską. Zarówno tradycyjne, jak i bardziej nowoczesne dania znalazły uznanie gości, w szczególności zaś pierogi, kwaśnica i żurek.
Była to pierwsza wymiana z programu Erasmus+ w ZSP w Ryglicach i przyniosła środowisku szkolnemu nowe doświadczenia. Zarówno uczniowie, jak i nauczyciele wymienili wiele spostrzeżeń na temat stylu życia, pracy, kultury oraz zdobyli nowe umiejętności językowe.