dzisiaj jest: 30 kwietnia 2025 r.   ::    imieniny: Marian, Katarzyna, Jakub

ikona facebookikona youtubeikona tłumacz języka migowegoikona login

Zawilec Gajowy, Kokorycz
Dwór I.J. Paderewskiego w Kąśnej Dolnej
Panorama Tuchowa z widokiem na Bazylikę Mniejszą pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny
Pałac Janowice w Janowicach k. Zakliczyna
Zawilec Gajowy, KokoryczPark Krajobrazowy Pasma Brzanki

baner top pomoc osobom niepelnosprawnym

baner top geodezja

baner top internetowa rezerwacja wizyt wtk

Monitoring Powodziowy Powiatu Tarnowskiego

Podczas dożynek wykonaj kwietnik z wikliny oraz ulep pierogi z fasolą

warsztaty doz miniW trakcie tegorocznych Dożynek Powiatu Tarnowskiego w Gromniku, 26 i 27 sierpnia, zapraszamy do udziału w otwartych warsztatach kulinarnych oraz rękodzieła ludowego. W warsztatach mogą uczestniczyć wszyscy chętni, niezależnie od wieku i posiadanych zdolności manualnych. Zgłoszenia przyjmowane będą na miejscu, przed rozpoczęciem zajęć.

Warsztaty zostaną zorganizowane w ramach realizacji projektu „Nasz Region, Nasza Tradycja - Nasze Dziedzictwo”. Celem głównym projektu jest upowszechnianie dziedzictwa niematerialnego regionu tarnowskiego. Projekt jest współfinansowany ze środków Funduszy Europejskich w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 Oś 6. Dziedzictwo regionalne, Działanie 6.1. Rozwój dziedzictwa kulturowego i naturalnego, Poddziałanie 6.1.3. Rozwój instytucji kultury oraz udostępnianie dziedzictwa kulturowego. Dofinansowanie projektu z Unii Europejskiej wynosi: 426 972,71 zł.

warszaty doz pl
W ramach otwartych warsztatów kulinarnych uczestnicy będą mogli zdobyć wiedzę o regionalnych i tradycyjnych produktach i potrawach regionu tarnowskiego wpisanych m.in. na Listę Tradycyjnych Produktów, a także nauczyć się przygotowywać potrawy z ich wykorzystaniem. Nasze regionalne, tradycyjne produkty często stanowią podstawę, na której tworzone są dania nowe i oryginalne, a nowoczesne akcenty dodają tradycyjnym daniom innego wyrazu i pozwalają kreować nowe smaki. Każdy region może pochwalić się czymś wyjątkowym. W regionie tarnowskim będzie to np. fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca. Podczas warsztatów kulinarnych można będzie nauczyć się lepić pierogi z fasolą, ze śliwką suską suchońską, a także przygotowywać chłodnik ogórkowy. Umiejętność wykonywania tych potraw, pozwoli Państwu na pochwalenie się nie tylko talentem kulinarnym, ale także i pomysłowością na wykorzystanie typowych regionalnych produktów w nowych wydaniu, którego efekt końcowy może czasem zaskakiwać.

doz grom 2017 4
Tradycja i regionalizm to nie tylko tradycyjne potrawy, muzyka, stroje, zwyczaje, ale także wyroby rękodzieła ludowego. Tak, jak każdy region może pochwalić się charakterystyczną kuchnią, tak i każdy posiada charakterystyczne dla siebie elementy zdobienia czy techniki wykonywania przedmiotów rękodzieła ludowego. Podczas otwartych warsztatów rękodzieła ludowego chcemy Państwu zaprezentować wykonywanie przedmiotów z wykorzystaniem wikliny i haftu ludowego. Każdy z uczestników będzie mógł nauczyć się wyplatania z wikliny kwietników - aniołków oraz wykonywania charakterystycznych dla regionu tarnowskiego elementów haftu ludowego.

Warsztaty odbędą się w sobotę - 26.08.2017 r. oraz w niedzielę - 27.08.2017 r. - podczas 19 Dożynek Powiatu Tarnowskiego w Gromniku - i rozpoczną się o godzinie 14.00 przy amfiteatrze letnim. Do udziału w warsztatach zapraszamy wszystkich chętnych niezależnie od wieku i posiadanych zdolności manualnych. Zgłoszenia przyjmowane będą na miejscu, przed rozpoczęciem zajęć.

Tłumacz Google

baner bottom 01 bip

baner bottom 01 infocar

centrum paderewskiego kasna dolna

toikiwop

strefa przedsiebiorcy

dwdjt