Wyróżnienie za „Siuśpaja”

  • Drukuj

Specjalne wyróżnienie w konkursie „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej” – na wniosek przewodniczącego jury, którym był wicestarosta tarnowski Mirosław Banach - otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Rzędzińskiej za przyrządzenie... „Siuśpaja” czyli słodkiego dania z dużą ilością kaszy jęczmiennej i śliwek.

- Danie przygotowane przez panie z Woli Rzędzińskiej nie spełniało kryteriów konkursowych, ale postanowiliśmy je wyróżnić za niezwykle oryginalną recepturę przygotowania i powrót do kulinarnych tradycji sprzed lat – tłumaczy wicestarosta Mirosław Banach.

Co to jest „Siuśpaj”? To danie z kaszą jęczmienną, śliwkami suszonymi i gruszkami, słodzone jest miodem. – Tradycja przyrządzania „siuśpaja” w Woli Rzędzińskiej i okolicach sięga stu lat wstecz – twierdzi przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Rzędzińskiej Wanda Łachut. – To u nas popularne danie wigilijne, ale spożywało się je na różne sposoby. Na przykład latem brało się siuśpaja do żniw. W przerwie w pracy popijało się go mlekiem, dzięki temu siły szybko wracały. Zaletą tej potrawy jest też to, że jest lekkostrawna.

Siuspaj

„Siuśpaj” pierwszy raz oficjalnie zaprezentowany został podczas targów zdrowej żywności w Krakowie. Posmakował uczestnikom, zatem panie z Woli Rzędzińskiej postanowiły zgłosić potrawę do konkursów. Wyróżnienie przyznane przez powiat tarnowski jest pierwszą nagrodą za „Siuśpaja”, odebrały ją podczas dożynek powiatowych w Ryglicach.

Przypomnijmy, że konkurs „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej” starostwo organizuje w celu popularyzacji najlepszych produktów turystycznych i żywnościowych z terenu powiatu tarnowskiego.